Suche
  • Fachinformationsdienst für
  • Niederlandistik, Niederlande-, Belgien- und Luxemburgforschung
Suche Menü

Open Access: Over taalbewustzijn en taalvariatie

Abbildung Buchcover Truus De Wilde: „Over taalbewustzijn en taalvariatie"

Unter dem Titel „Over taalbewustzijn en taalvariatie. Taalideologie bij docenten Nederlands aan Europese universiteiten“ ist kürzlich die Dissertation der Berliner Niederlandistin Truus De Wilde als Band 12 der Lage Landen Studies erschienen.

Diese steht nun unter der Lizenz CC BY-NC-ND 3.0 auch online zur Verfügung.

De Wilde analysiert aus soziolinguistischer Perspektive, wie Dozent*innen an europäischen Universitäten mit niederländischen Sprachvarietäten umgehen.

Zitat aus dem Abstract:

„Taalvariatie stelt docenten voor een bijzondere uitdaging: de vraag naar wat (nog net) kan en naar wat fout is. Die vraag is vaak niet zo makkelijk te beantwoorden. Hoe taaldocenten omgaan met taalvariatie, staat in deze sociolinguïstische studie centraal. Met een etnografische methode slaagt Truus De Wilde erin te achterhalen hoe docenten reageren op taalvariatie en analyseert ze achterliggende motieven. Taalideologieën over wat een standaardtaal is en zou moeten zijn, liggen aan de basis van deze analyse. Op basis van deze ideologieën worden vier archetypes geconstrueerd. De vele citaten uit interviews illustreren de archetypes en wijzen op de centrale rol van taalbewustzijn.“

Hier geht es zur Online-Ausgabe der Dissertation.

Abbildung Buchcover Truus De Wilde: Over taalbewustzijn en taalvariatie

Bildnachweis: Coverabbildung mit freundlicher Genehmigung von Academia Press

 

Teilen

Schreibe einen Kommentar

Pflichtfelder sind mit * markiert.