Suche
  • Fachinformationsdienst für
  • Niederlandistik, Niederlande-, Belgien- und Luxemburgforschung
Suche Menü

Neu im Web: Personagebank

Studierende der niederländischen Literaturwissenschaft der Universität Utrecht haben unter Leitung von Dr. Saskia Pieterse eine Datenbank niederländischer Romanfiguren erstellt: die Personagebank, scherzhaft auch als „literarische Volkszählung“ bezeichnet.

Was als studentisches Projekt mit 170 Romanen aus dem Jahr 2012 begann, wird jetzt als Crowdsourcing-Projekt fortgeführt, an dem sich jede/r Interessierte durch eigene Beiträge beteiligen kann. Perspektivisch soll die gesamte niederländische Romanliteratur ab 1945 abgedeckt werden.

Zitat von der Startseite:

„Hoe divers is de Nederlandstalige literatuur? Die vraag ligt ten grondslag aan de Personagebank. Wat voor werk hebben personages? Hoe oud zijn ze? Waar wonen ze, in de stad, het platteland of buiten Nederland? Zijn er meer mannen dan vrouwen, en hebben die mannen en vrouwen ook andere bezigheden? Zijn ze rijk of arm, sjiek of gewoontjes?

Door dergelijke eigenschappen in te voeren van een roman die je net hebt gelezen, help je mee aan de literaire volkstelling. Hoe meer personages we hebben, hoe beter duidelijk wordt wat de grote patronen zijn.

We zijn nadrukkelijk op zoek naar allerlei soorten romans. Houd je van literaire romans, of juist van thrillers? Dat mag allemaal. Er zijn slechts twee spelregels: romans moeten gepubliceerd zijn na 1945 en oorspronkelijk geschreven in het Nederlands.“

Hier geht es zur Personagebank.

Teilen