Suche
  • Fachinformationsdienst für
  • Niederlandistik, Niederlande-, Belgien- und Luxemburgforschung
Suche Menü

Masterstudierende aufgepasst: Rezensionen zum neuesten Roman von Adriaan van Dis gefragt!

Im Vorfeld des Ehrengast-Programms der Frankfurter Buchmesse 2016 hat die Radboud Universiteit Nijmegen ein Projekt gestartet, in dem Studierende gemeinsam mit Schriftsteller(inne)n und Verlagen versuchen, das deutsche Lesepublikum für das Werk verschiedener niederländischer Autorinnen und Autoren zu begeistern. In diesem Kontext erreichte uns folgender Aufruf an Masterstudierende der Niederlandistik:

„Beste studenten,

Zoals jullie wellicht vernomen hebben via de universiteit, proberen wij in het licht van de Buchmesse 2016 de Nederlandse schrijver Adriaan van Dis opnieuw in Duitsland onder de aandacht te brengen. Voor dit project zouden jullie ons ontzettend kunnen helpen door over de nieuwste roman van Van Dis, Ik kom terug, een leeservaring op een Duitse recensiewebsite te plaatsen. Voor wij jullie verder informeren over dit onderdeel van het project, willen wij eerst iets meer vertellen over de schrijver Van Dis. Wanneer jullie ons laten weten een bijdrage te willen leveren, zullen wij jullie de benodigde informatie doen toekomen.

Adriaan van Dis (1946) is pas op latere leeftijd schrijver geworden. Eerst was hij werkzaam als journalist voor zowel krant als televisie. In 1983 verscheen zijn eerste werk, wat een verzameling korte verhalen is over het jongetje Nathan Sid. Hierin verhaalt hij op literaire wijze gebeurtenissen uit zijn eigen jeugd. Ook zijn latere boeken zijn veelal deels autobiografisch te interpreteren. Daarom is het ons inziens zaak om iets van zijn jeugd af te weten. Daarvoor verwijzen wij jullie graag naar de door ons geüpdatet Wikipedia pagina: https://de.wikipedia.org/wiki/Adriaan_van_Dis

De thematiek die ook terugkomt in Ik kom terug heeft deels te maken met het Indische verleden van zijn familie. Aangezien Duitsland een dergelijke geschiedenis bespaard is gebleven, zal dit koloniale aspect van het boek voor het Duitse publiek weinig herkenning oproepen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar het universele verhaal onder de laag van het Indische verleden. Van Dis beschrijft in zijn romans altijd het leven van een buitenstaander. Hij probeert die buitenstaander te begrijpen door hem in de context te plaatsen. Of die context nu Nederlands-Indië is of de Apartheid in Palmwijn of verschillede bevolkingsgroepen in Parijs in De Wandelaar. Ik kom terug vertelt wat ons betreft meer dan alleen het verhaal over het verleden van Van Dis Indische moeder. Hierin heeft hij ook zijn eigen jeugd en de thematiek van de wens om euthanasie verweven.

Wij hopen dat jullie ons willen helpen dat verhaal aan het Duitse publiek voor te leggen. Als je nog vragen hebt of als je ons hiermee wilt helpen, stuur ons gerust een e-mail. Wij streven ernaar om de publicaties van de leeservaring in augustus op het Internet te hebben. Natuurlijk kan deze deadline in overleg met jullie nog wat verschoven worden. Wij zien uit naar jullie reacties!“

Ansprechpartnerinnen sind Maike Keus und Joanne Bos. Die Kontaktadresse lautet: J.I.Bos@student.ru.nl

Die Initiatorinnen weisen ausdrücklich darauf hin, dass sie ausschließlich Masterstudierende der Niederlandistik ansprechen.

 

Adriaan van Dis, 1986

Adriaan van Dis, 1986

Bildnachweis: By Rob Bogaerts (ANEFO) (GaHetNa (Nationaal Archief NL)) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Teilen