Suche
  • Fachinformationsdienst für
  • Niederlandistik, Niederlande-, Belgien- und Luxemburgforschung
Suche Menü

Neu im Web: Briefwechsel von Stijn Streuvels mit Verlegern – Streuvels en zijn uitgevers – Brieven

Das zur Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in Gent gehörende Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) hat vor Kurzem mit Stijn Streuvels en zijn uitgevers – Brieven eine neue Online-Edition herausgegeben.

Die elektronische Edition bietet in Form von 1935 kommentierten Briefen Zugang zur Korrespondenz des flämischen Schriftstellers Stijn Streuvels mit seinen niederländischsprachigen Verlegern. Zitat von der Startseite:

„In deze editie zijn 1935 geannoteerde brieven van en aan Stijn Streuvels opgenomen. Ze bevatten in de eerste plaats een enorme schat aan informatie over de zakelijke aspecten van Streuvels‘ schrijverschap. Hoe kwamen werken als De vlaschaard of De teleurgang van den waterhoek tot stand? Hoe werd de vormgeving van die boeken bepaald? En was Streuvels een sterke onderhandelaar als het over zijn royalty’s ging of trok hij zich van dat soort zaken weinig aan?

Daarnaast leren de brieven ons ook iets over Frank Lateur, de mens achter Stijn Streuvels. Ook de uitgevers van Streuvels leren we in deze brieven beter kennen. Joris Lannoo —van wie meer dan 500 brieven zijn opgenomen— speelt wat dat betreft een hoofdrol. (…)“

Die Online-Edition steht in engem Zusammenhang mit den ebenfalls vom CTB in digitaler Form herausgegebenen Briefen von Personen im Umfeld der Zeitschrift Van Nu en Straks.

Stijn Streuvels, Gemälde von Modest Huys

Stijn Streuvels, Gemälde von Modest Huys

Bildnachweis: Modest Huys [Public domain], via Wikimedia Commons

Teilen

Schreibe einen Kommentar

Pflichtfelder sind mit * markiert.